Živila za zdrave zobe in dlesni

Živila za zdrave zobe in dlesni

ŽIVILA ZA ZDRAVE ZOBE IN DLESNI

Z zdravo prehrano ne bomo ohranjali le telesno zdravje, ampak tudi zdravje zob in dlesni. Predstavljamo živila, ki zobem in dlesnim koristijo  in pripomorejo k zdravju vaše ustne votline.
Živila za zdrave zobe in dlesni - Skylab

Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab

ŽIVILA, KI PRIPOMOREJO K ZDRAVJU ZOB IN DLESNI: 

 • Jabolka – vsebujejo veliko vitamina C, ki deluje proti vnetjem dlesni.
 • Paprika – karotin v rdeče obarvani zelenjavi ohranja zdravo sluznico v ustih.
 • Špinača – zelena zelenjava, kot je špinača, kraktoročno naredi zaščitni film čez zobe, ki ščiti pred obarvanostjo, na primer s čajem ali rdečim vinom.
 • Zelje– vsebuje vitamin K in kalij za čeljustne kosti, ravno tako pa vitamin K zavira nastajanje kisline bakterij kariesa.

  Živila za zdrave zobe in dlesni - Skylab

  Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab

 • Naravni jogurt ali kefir – vsebuje kalcij za krepitev kosti, mlečno kislinske bakterije pa zmanjšujejo zobne obloge in preprečujejo nastanek vnetij.
 • Trdi sir – poleg visoke vsebnosti kalcija, trd sir naredi rahlo mastno zaščito na zobeh, ki nevtralizira bakterije kariesa.
 • Brusnice – vsebujejo polifenole (tako kot čaj), zaradi česar preprečujejo, da bi se na zobni sklenini nabirale zobne obloge. Pomembno: Ker so brusnice zelo kisle, jim pogosto dodajo sladkor, zaradi česar pa niso več tako zelo koristne za zdravje naših zob in dlesni.
 • Morske ribe – so dober vir vitamina D, ki pripomore k močnim zobem in čeljustnim kostem.

  Živila za zdrave zobe in dlesni - Skylab

  Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab

 • Oreščki -vsebujejo pomembne elemente, kot sta kalcij in fosfor, ki prispevata k zdravim zobem in dlesnim. Z grizljanjem mandljev, pistacij in orehov preprečujete bakterije, ki povzročajo gnilobo zob.
 • Čebula -surova čebula deluje antibakterijsko in pomaga v boju proti hudobnim bakterijam, ki povzročajo karies in bolezni dlesni.
 • Čaj poprove mete –  je primeren za grgranje pri vnetjih v ustni votlini in pri zobobolih. Dve čajni žlički svežih listov prelijte s skodelico vode.
 • Žvečenje semen koromača –  osvežuje dih. Koromačeva zel z visoko vsebnostjo fosforja ohranja zobe zdrave.

Zdrava ustna sluznica je prva zaščita za vstop virusov in bakterij v naš organizem, zato je vsekakor smiselno jesti živila, ki ugodno vplivajo na zdravje ustne sluznice.

Živila za zdrave zobe in dlesni nam bojo v pomoč in podporo pri ohranjanju zdravih zob in dlesni, s čimer lahko preprečimo številne težave in bolezni zob. Poleg ustrezne prehrane, pa je zelo pomembna tudi ustrezna ustna higiena. 

Z rednim ščetkanjem in nitkanjem ohranjamo svoje zobe zdrave. Tako se znebimo delčkov hrane, ki bi s pomočjo bakterij začeli tvoriti zobne obloge, ki tvorijo kislino, ki načne sklenino in povzroča tudi druge bolezni zob in dlesni.

Želite izvedeti več o ustrezni ustni higieni? Naročite se na >> individualno svetovanje o ustni higieni.<<

                                            Kontaktirajte nas!

Živila za zdrave zobe in dlesni - Skylab

Živila za zdrave zobe in dlesni – Skylab