Parodontalna bolezen I parodontoza I brezplačen posvet

PARODONTOZA –  PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontoza je bolezen zobnega tkiva in kosti, ki podpira zobe. Najpogosteje nastane zaradi nepravilne in nezadostne higiene ustne votline. Nekatere raziskave so pokazale, da ima 80% slovenskih prebivalcev eno od oblik parodontalne bolezni. Sodi med najpogostejše vzroke za izgubo zob pri odraslih pacientih. Gre za zahrbtno bolezen, ki jo pacient pogosto spregleda. Najpogosteje jo odkrije zobozdravnik.

Prvi znaki paradontoze so:

  • stalna krvavitev zobnega tkiva med ščetkanjem zob,
  • oteklo zobno tkivo intenzivno rdeče barve,
  • neprijeten zadah in okus v ustih,
  • preobčutljivost zob,
  • »potujoči« zobje, ki se nagnejo in spreminjajo svoj položaj.
Parodontoza - parodontalna bolezen

Paradontoza – parodontalna bolezen

Kako nastane parodontoza – parodontalna bolezen?

Povzročajo jo zobne obloge, ki se zaradi nezadostne in nepravilne higiene nabirajo na površini zob in dlesni. V zobnih oblogah se nahajajo bakterije, ki dlesni razdražijo in izzovejo vnetje ali gingvitis. Zobnim oblogam, ki se na zobu strdijo, pravimo zobni kamen.
Če gingvitisa ne zdravimo, bakterije prodirajo vse globlje. Razgrajujejo in uničujejo obzobna tkiva in na ta način ločujejo zob od dlesni. Tako med zobom in dlesnijo nastanejo majhni prostori imenovani tudi zobni žepki. Gre za znake začetnega parodontitisa.
Žepki so idealno gojišče za bakterije, ki nadaljujejo z uničevanjem tkiv, kar povzroča majavost in izubo enega oziroma več zob. Takrat govorimo o napredovalnem parodontitisu.
Parodontalno bolezen lahko odkrijemo in preprečimo z rednimi zobozdravstvenimi kontrolami,  rentgenskimi kontrolami zobovja,  pravilno tehniko čiščenja zob in s profesionalnim čiščenjem zob pri zobozdravniku.

ALI STE VEDELI?

zdravi-zobje-300x200Obstajajo posebne skupine prebivalcev, ki so še bolj izpostavljene tveganju za nastanek parodontalne bolezni. Mednje štejemo srčne bolnike, diabetike, kadilce, paciente, ki jemljejo imunosupresivna zdravila, nosečnice in najstnike.

Če sodite v katero od zgoraj naštetih ogroženih skupin, vam priporočamo, da se naročite na brezplačen preventivni pregled, na katerem bomo ugotovili, ali so pri vas prisotni začetni oziroma napredovalni znaki, da se pojavlja paradontoza – parodontalna bolezen.

Parodontoza - parodontalna bolezen, svetovanje Skylab Zobozdravstvo

Parodontoza – parodontalna bolezen, svetovanje Skylab Zobozdravstvo